Binnenkort het WK in Zuid-afrika maar weet iemand een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht?
Bobotie is een gerecht uit Zuid-Afrika dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en borriebolaag. Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de VOC kolonies in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht Bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit reeds samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De Nederlanders wisten al in die tijd hoe een kerrievleesschotel bereid moest worden. Dit was zo algemeen dat speciale potten reeds tegen 1752 daarvoor vervaardigd zijn, zoals blijkt uit een boedelinventaris van het tijdperk waarin een bobotieketel (bobotiepot) genoemd wordt.
Het gerecht is in 1951 opgenomen als een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht in een internationaal receptenboek dat door de Verenigde Naties gepubliceerd is.
Het gerecht was al tegen de 17de eeuw bekend aan de Kaap de Goede Hoop. Destijds werd dit gemaakt van een mengsel van schaap- en varkensvlees. Tegenwoordig wordt schaap- en rundvlees gebruikt. Het oorspronkelijke recept bevat gember en citroenschil. Met de ontdekking van kerrie is het recept eenvoudiger geworden, maar het basis idee is hetzelfde gebleven. Oorspronkelijk werd er ook gebruikgemaakt van rozijntjes en krenten en tegenwoordig worden pinda’s, blatjang en banaan geregeld gebruikt. Bobotie is door Zuid-Afrikaanse emigranten in ander kolonies in Afrika verspreid. Vandaag kunnen recepten afkomstig van Zuid-Afrikaanse emigranten gevonden worden in gemeenschappen in Kenia, Botswana, Zimbabwe en Zambia. Er is een variatie die erg gewild is onder de zowat 7000 emigranten die zich aan het begin van de 20ste eeuw hebben gevestigd in de Chubut-riviervallei in Argentinië. Zij maken een bobotiemengsel en doen dat vervolgens in een grote pompoen die dan in de oven gebakken wordt.
Ingredienten
1 kg gehakt (lams of rund)
2 uien
1 dikke snee witbrood
250ml (1kopje) melk
2 eieren
12,5ml (1el) kerriepoeder
18,5ml(1½ el) suiker
10ml (2tl) zout
2,5ml (½ tl) peper
6ml (½ el) kurkuma (koenjit)
25ml (2el) azijn of sap van 1 citroen
6 amandelen, in kwarten
125ml (½ kopje) rozijnen zonder pit
4 laurierbladeren
37,5 ml (3el) chutney
Bereiding
Verwarm oven voor op 180°C
-Uien schoon maken en klein snipperen. Fruiten in hete boter tot bruin. Voeg gehakt toe en braad tot rul.
-Week brood in de melk en druk de melk er weer uit. Maak brood fijn.
-Meng alle bestanddelen, (behalve 1 ei, ½ kopje melk, laurierbladeren en chutney) met gehakt en uimengsel.
-Mengsel in ingevette ovenschotel scheppen. Rol de laurierblaadjes op (in water weken als breken) en steek die rechtop in mengsel.
-Bak in matige oven 180°C (350°F) voor 45 minuten.
-Klop het overige ei en melk en gooi over schotel een halfuur voordat schotel uit de oven gaat.
-Serveren met (gele) rijst, komkommersalade en chutney. Voor een feestelijk tintje kunt u wat gewelde rozijnen door de rijst mengen.
Binnenkort ook te verkrijgen in ons bedrijfsrestaurant
Geen opmerkingen:
Een reactie posten