14 okt 2011

Sudderlapjes in een handomdraai

Het keukenapparaat van de toekomst, waarmee je in een oogwenk voedsel gaart. Met veel meer smaak. Over een paar jaar is de magnetron geschiedenis.

Een visje is klaar in luttele seconden, draadjesvlees duurt wat langer: een minuut of drie. Groenten zijn in een tel gereed. En het smaakt allemaal voortreffelijk. Chef-kok Johan Verbon van Restaurant van de Toekomst in Wageningen (Sodexo) oefende al met het nieuwe apparaat, dat door het bedrijf IXL Nederland bv samen met Wageningse wetenschappers is ontwikkeld. Verbon is lyrisch over de Nutri-Pulse. ,,Een kabeljauw in een bouillon van citroengras was in vier seconden perfect op temperatuur en smaak. Heel bijzonder om te proeven! De kabeljauw was mooi 'flaky'. Dat wil zeggen: de schubben zagen er goed uit, en de huid had een prachtige paarlemoeren glans. Het goede nieuws is ook: dit apparaat is idiot proof. Iedereen kan het."



Maar nu nog niet. Want de Nutri-Pulse in de keuken van Verbon is niet meer dan een prototype. Een lompe kast, die iets weg heeft van een magnetron, maar dan zonder raampje en veel groter. De Nutri-Pulse bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, zegt Hans Roelofs van IXL.

Bij het bedrijf in Schalkwijk wordt nu gewerkt aan een nieuw model.

,We hebben de technologie, het apparaat doet wat het moet doen, nu gaat het ons vooral om de vorm", zegt Roelofs, die er heilig in gelooft dat de Nutri-Pulse toekomst heeft. Niet alleen voor professioneel gebruik, in restaurants en ziekenhuiskeukens, ook voor de gewone keuken. Het apparaat zou de magnetron overbodig kunnen maken. De Nutri-Pulse, die niet met microgolven, maar met pulserende stroompjes werkt, kan namelijk veel meer dan een magnetron.

Roelofs: ,,Hij is niet alleen enorm snel, maar het kook- en gaarproces is ongelooflijk goed te controleren. Dat maakt subtiel koken mogelijk." Het eindproduct van de Nutri-Pulse is te vergelijken met dat van sous-vide koken in een slow cooker. Daarbij wordt voedsel luchtdicht urenlang gekookt bij lage temperaturen, tot 80 graden. Resultaat: meer smaak en een betere textuur. Alleen gaat het bij de Nutri-Pulse dan niet slow, maar in een razend tempo.

Volgens onderzoeker Ariëtte Matser van Food & Biobased Research van Wageningen Universiteit, die het Nutri-Pulse-project leidt, kan het apparaat ook bijdragen aan de verduurzaming van voedselbereiding.

,,Eerste berekeningen laten zien dat het energieverbruik met deze techniek tien keer lager kan zijn dan traditioneel garen."

Hoe lang het nog duurt voordat de Nutri-Pulse in de winkel staat, kan Roelofs niet zeggen.

,,In ieder geval minder dan tien jaar, minder dan vijf jaar misschien. We zoeken een grote partner, een elektronicaproducent bijvoorbeeld, die ons verder helpt met de ontwikkeling. Hebben we die gevonden, dan kan het heel snel gaan.




1 sep 2011

De biologische kroket

Sodexo is ambitieus, maar zeker ook realistisch als het gaat om duurzaam ondernemen. Vandaag introduceert Sodexo in al haar restaurants de biologische kroket. Deze stap voorwaarts naar een betere wereld voor morgen staat niet op zichzelf. Sodexo heeft het Better Tomorrow Plan opgesteld waarin haalbare doelstellingen worden geformuleerd om haar cliënten en consumenten een ruime keuze te bieden aan duurzame oplossingen. De belangrijkste speerpunten in het Better Tomorrow Plan zijn op het gebied van voeding, gezondheid en welzijn, de ontwikkeling van lokale gemeenschappen, het milieu en personeelsbeleid.


Ook dierenwelzijn past in het strategisch Better Tomorrow Plan. Zo biedt Sodexo haar consumenten vleeswaren met het 'Beter Leven kenmerk' van de Dierenbescherming, biologische kaas en melk met weidegarantie, vis met MSC-keurmerk en een uitgebreid vegetarisch aanbod. Alle Sodexo-restaurants hebben biologische melk en zuivelproducten in het assortiment. Ook is Sodexo MSC gecertificeerd, dat betekent dat het visaanbod in alle restaurants bestaat uit 100% duurzame vis: MSC-gecertificeerd of vis volgens de Viswijzer. Alle bedreigde soorten zijn uit het Sodexo assortiment verdwenen.

Een nieuwe stap in Sodexo's duurzaamheidsbeleid is de vervanging van de ambachtelijke kroket door een volledig biologische kroket met het '3 sterren Beter Leven kenmerk' van de Dierenbescherming. Vanaf vandaag is deze ambachtelijke kroket verkrijgbaar in alle Sodexo restaurants. Op jaarbasis gaat het om 1,5 miljoen kroketten.

Henk Leijten, Directeur Food Services: “Als dienstverlener dragen wij de verantwoordelijkheid voor een groot gedeelte van de dagelijkse voeding van 350.000 consumenten in Nederland. Het welzijn van onze cliënten en consumenten staat daarbij voorop. In onze restaurants hebben de consumenten elke dag een ruime keuze uit verantwoorde producten, waaronder nu ook de biologische kroket.”

Arabisch Buffet!!

Vanaf heden hebben wij een Arabisch buffet in ons ruime assortiment!
Dit buffet bestaat uit de de onderstaande gerechten.....

Voorgerechten:

Toum toena Salade
Frisse rauwkostsalade met rauwe tonijn snippers

Fattoush salade
Heerlijke salade van verse vijgen en geitenkaas

Bourek met kip
Algerijnse feuilles de brick rolletjes met kruidige kip.

Geserveerd met heerlijk Turksebroden en tapanade

Hoofdgerechten:

Salamon
Met geitenkaas en paprika gegratineerde zalmfilet

Batijan
Pikante gevogelte merqueze ingerold in plakjes gegrilde courgette

Tajine bel teffah
Rundergoulash met ras e hanout, geconfijte appeltjes en honing

Cous cous
Grof gemalen griesmeel met kikkererwten en bospaddestoeltjes

Mashj
Heerlijke poffers afgegratineerd met kaassaus en Egyptische Dukkah

Nagerecht:

Sutlac
Turkse rijstepudding

Sillik
Flensjes met een saus van vijgen en rozijntjes

Balli
Kwark met gewelde abrikozen en pruimen





HOLLANDS GOUD!!


21 apr 2011

Groenten niet gezond!!

Wordt toch even de bodem onder onze voeten weggeslagen. Groenten blijken niet gezond. Onderzoekers van het VUmc ontdekten een resistente bacterie in vijftien groenten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak. Ja, dat leest u goed: pastinaak. Niet meer de gezondheidsbom die het ooit geweest is. Heilige moeder van God, we gaan er allemaal aan. Als zelfs groente niet te vertrouwen blijkt te zijn, kunnen we de boel net zo goed opgeven. Groente bleek al die tijd undercover ongezond. En moeders ons maar volstouwen met dodelijke broccoli, killer-bloemkool en seriemoordende spercieboontjes. Hutspot met ui blijkt niets meer dan een stoofpot van dood en verderf. Doperwtjes zijn niets meer en niets minder dan antibiotica verwoestende clusterbommen. Wie ooit wel eens een snijboon heeft gedopt, heeft de dood in de ogen gekeken. We wisten wel dat er een addertje onder het gras zat. Al die vegetariërs zien er niet voor niets altijd zo hondsberoerd uit. De zombificatie van de mensheid via groenten. Er zit maar één ding op. Het Westland terug bombarderen naar de steentijd. Deze 'moestuin van Europa' is gewoon de Kwekerij van de Hel. En alleen nog maar vlees vreten. Vlees en aardappeltjes. Of chips, snoep en friet. Maar vooral geen groente. En ook geen fruit, want fruit is guilty by association. Bovendien, definieer maar eens het verschil tussen groente en fruit. Lukt je niet. Neem het zekere voor het onzekere. Dit vereist drastische maatregelen. OMG, de profetiën komen allemaal uit. Groente maakt ons allemaal deaudt.