14 okt 2011

Sudderlapjes in een handomdraai

Het keukenapparaat van de toekomst, waarmee je in een oogwenk voedsel gaart. Met veel meer smaak. Over een paar jaar is de magnetron geschiedenis.

Een visje is klaar in luttele seconden, draadjesvlees duurt wat langer: een minuut of drie. Groenten zijn in een tel gereed. En het smaakt allemaal voortreffelijk. Chef-kok Johan Verbon van Restaurant van de Toekomst in Wageningen (Sodexo) oefende al met het nieuwe apparaat, dat door het bedrijf IXL Nederland bv samen met Wageningse wetenschappers is ontwikkeld. Verbon is lyrisch over de Nutri-Pulse. ,,Een kabeljauw in een bouillon van citroengras was in vier seconden perfect op temperatuur en smaak. Heel bijzonder om te proeven! De kabeljauw was mooi 'flaky'. Dat wil zeggen: de schubben zagen er goed uit, en de huid had een prachtige paarlemoeren glans. Het goede nieuws is ook: dit apparaat is idiot proof. Iedereen kan het."



Maar nu nog niet. Want de Nutri-Pulse in de keuken van Verbon is niet meer dan een prototype. Een lompe kast, die iets weg heeft van een magnetron, maar dan zonder raampje en veel groter. De Nutri-Pulse bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, zegt Hans Roelofs van IXL.

Bij het bedrijf in Schalkwijk wordt nu gewerkt aan een nieuw model.

,We hebben de technologie, het apparaat doet wat het moet doen, nu gaat het ons vooral om de vorm", zegt Roelofs, die er heilig in gelooft dat de Nutri-Pulse toekomst heeft. Niet alleen voor professioneel gebruik, in restaurants en ziekenhuiskeukens, ook voor de gewone keuken. Het apparaat zou de magnetron overbodig kunnen maken. De Nutri-Pulse, die niet met microgolven, maar met pulserende stroompjes werkt, kan namelijk veel meer dan een magnetron.

Roelofs: ,,Hij is niet alleen enorm snel, maar het kook- en gaarproces is ongelooflijk goed te controleren. Dat maakt subtiel koken mogelijk." Het eindproduct van de Nutri-Pulse is te vergelijken met dat van sous-vide koken in een slow cooker. Daarbij wordt voedsel luchtdicht urenlang gekookt bij lage temperaturen, tot 80 graden. Resultaat: meer smaak en een betere textuur. Alleen gaat het bij de Nutri-Pulse dan niet slow, maar in een razend tempo.

Volgens onderzoeker Ariëtte Matser van Food & Biobased Research van Wageningen Universiteit, die het Nutri-Pulse-project leidt, kan het apparaat ook bijdragen aan de verduurzaming van voedselbereiding.

,,Eerste berekeningen laten zien dat het energieverbruik met deze techniek tien keer lager kan zijn dan traditioneel garen."

Hoe lang het nog duurt voordat de Nutri-Pulse in de winkel staat, kan Roelofs niet zeggen.

,,In ieder geval minder dan tien jaar, minder dan vijf jaar misschien. We zoeken een grote partner, een elektronicaproducent bijvoorbeeld, die ons verder helpt met de ontwikkeling. Hebben we die gevonden, dan kan het heel snel gaan.