26 feb 2010

Spaans Tapas Buffet

De geschiedenis van de spaanse keuken:

De grote verscheidenheid in de Spaanse cultuur is ook duidelijk zichtbaar in de Spaanse maaltijden. Je zult verstelt staan van de vele verschillende culturen die samenkomen in de Spaanse keuken en leiden tot de heerlijke gerechten, waar Spanje zo bekend om staat.
Vele culturen hebben invloed uitgeoefend op de Spaanse keuken. De sauzen zijn Fenicisch, de Grieken brachten de olijfolie naar Spanje en de Romeinen, Carthagers en joden voegden allemaal iets van hun eigen keuken toe. De Moren hebben echter de grootste invloed uitgeoefend op de Spaanse gastronomie tijdens hun jarenlange overheersing. Ze voegden fruit en specerijen toe aan de Spaanse maaltijden en maakten combinaties van fruit, noten, vlees en vis. De rijst, die zo typisch is voor de Spaanse keuken, komt rechtstreeks uit de Moorse eetcultuur. De maaltijden die voor ons zo "typisch Spaans" zijn, zijn eigenlijk een mengeling van allerlei culturen, die de Spaanse keuken beïnvloed hebben.

Wat en hoe eten de Spanjaarden:

Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen.
De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Hoewel er mensen zijn die ´s avonds nog veel eten, is de cena normaal gesproken minder uitgebreid dan de middagcomida. Het bestaat uit licht eten, zoals een salade, een sandwich of tapas. De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer pas tussen 21.00 - 23.00 uur.

Wat kunt u binnenkort verwachten:

Per 1 april kunt u en uw gast heerlijk genieten van heerlijke Spaanse lekkernijen. pinchito, tortilla, paella en ensaladillas zullen gerechten zijn die pronken in de nieuwe buffettencyclus.

23 feb 2010

Vergeten groenten: Pastinaak!!


Het is bijna niet te geloven, maar eeuwen geleden moet de pastinaak één van de meest gegeten groenten in Nederland geweest zijn. Zelfs de beroemde Leidse hutspot zou met pastinaken gemaakt zijn. Aardappelen waren in die tijd immers nog een curiositeit.

Wat een verschil met nu. De pastinaak leidt al decennia lang een kwijnend bestaan. Je moet al behoorlijk op leeftijd zijn om er thuis nog een op je bord te hebben gekregen. Pas in de afgelopen drie jaar is de pastinaak aan een voorzichtige comeback begonnen, voorgetrokken door restaurateurs, biologische telers en diverse andere liefhebbers.

En nu is het dan zo ver: de pastinaak heeft zijn weg gevonden naar de schappen van de supermarkt. Prominent is het nog niet, maar ze lagen er toch maar in de afgelopen dagen. En nu maar hopen dat hij een beetje verkoopt, zodat hij ook mag blijven.

Hopen, ja, want pastinaak is ontzettend lekker. Hij heeft qua smaak wat weg van de wortel waar hij ook familie van is, maar dan wat zoeter en vooral wat anijsachtiger. Hoe je hem bereid? Daar zijn verschillende manieren voor. In grote lijnen kun je zeggen dat je met pastinaak alles kunt doen wat je met worteltjes ook kunt doen. Ik veronderstel dat je er zelfs een taart van zou kunnen bakken en nu mij dat hier zo invalt, neem ik me stante pede voor dat binnenkort eens te proberen.

Hier echter een heerlijke tip voor wie een beetje vreemd naar zo'n pastinaak kijkt en zich afvraagt waarom je die nu in je supermarktkarretje zou leggen: geroosterde pastinaak. Koop één pastinaak per twee personen. Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de groente met een dunschiller, ontdoe hem van kop en puntje en snijd hem in niet al te kleine stukken. Doe hem in een gietijzeren ovenschaal of gietijzeren braadpan, giet er wat goede olijfolie over en zet hem ca. 40 minuten onafgedekt in de oven. Verder niets aan doen. Serveren met bijvoorbeeld puree van echte aardappelen en goede braadworst van de scharrelslager. Een koningsmaal voor een crisisprijsje. En een moeite van niks.

Vergeet trouwens niet even een stukje pastinaak rauw te proeven. Krijgt u ook al zin in een salade van pastinaak? Dat bedoel ik maar: de pastinaak moet blijven!

Meer weten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak

In season!!!

Binnenkort in ons bedrijfsrestaurant!!

Traditionele Italiaanse panini

Receptuur:

Ingrediënten (4 personen):

¦ 4 Focaccia panini’s (afbakbroodjes)
¦ twee eetlepels (verse) groene pesto
¦ bolletje (buffel) mozzarella in plakjes gesneden (120 gram)
¦ 4 plakjes chorizo
¦ paprika blokjes (diverse kleuren)
¦ rucola sla
¦ Italiaanse kruiden
Bereidingswijze:

¦ bestrijk één zijde met een halve eetlepel groene pesto
¦ bestrooi hierop de paprika blokjes en de rucola sla
¦ leg hierop de plakjes mozzarella en chorizo
¦ aan het einde een theelepel Italiaanse kruiden
Broodjes tussen de grillplaat van de contactgrill leggen en de
panini’s in 8 minuten op 200 C goudbruin laten worden. De grill zorgt
voor de traditionele grillpatronen. Klaar om te serveren!

Tip

In plaats van deze broodjes kunt u ook voorgebakken
mini-ciabattina's (zak à 8 stuks) of in stukken gesneden ciabatta
gebruiken. Na openen is voorgebakken brood nog twee dagen
houdbaar in de koelkast. Panini kunnen ook onder een ovengrill of in
een grillpan goudbruin geroosterd worden.

2 feb 2010

Hot in de Frencherie YAM YAM 2 GO

Oosters eten is onderhevig aan een groeiende vraag.

Dit is niet vreemd als men bedenkt dat Oosters eten gezond is vanwege het grote gebruik van specerijen en kruiden waar een geneeskrachtige en vitaliserende werking vanuit gaat.U kunt hierbij denken aan gember, citroengras, limoenblad, laos en natuurlijk knoflook. Daarnaast zijn authentieke Aziatische gerechten vetarm. Dit opgeteld bij de enorme hoeveelheid smaakimpressies per gerecht en het zal duidelijk zijn waar deze enorme populariteit aan te danken is. Deze gerechten worden koud of warm aangeboden. Indien deze koud is aangeboden is het mogelijk deze razendsnel te verhitten in een magnetron zonder verlies van kwaliteit en smaak. Speciaal voor Capgemini waar de vraag naar gezonde voeding groot is, is dit het product bij uitstek. Geserveerd in een fraai Tai Pan doosje met chop sticks of een vorkje en met een gemiddelde food-cost van 3,95 per beker, zal dit product op (S)makkelijke wijze zijn weg naar onze gasten weten te vinden.

Smakelijk eten!
Fred Bekema